Se nyhedsbrevet i browser
 
 
Nyhedsbrev nr. 39 - November 2020
DEFACTUM - Social, sundhed og arbejdsmarked
 
 
 

Nyheder

Færre kræftpatienter får førtidspension

Færre kræftpatienter får førtidspension i dag end i perioden før 2013. Faldet er især tydeligt blandt kræftpatienter yngre end 50 år, hvor halvt så mange tilkendes førtidspension end tidligere. For de socialt dårligst stillede kræftpatienter sås i samme periode en forringelse i arbejdsevne. Det er konklusionen i et nyt forskningsprojekt. Læs mere om forskningsprojektet her.
 
 

Turbo på udredning af ordblindhed

OrDBliNdHeD Udredning for ordblindhed hos anbragte unge tager for lang tid. Et nyt projekt skal finde løsninger, der kan sætte skub i den udredning. I dag er et udredningsforløb med involvering af forældre og PPR præget af tilfældigheder, manglende systematik og meget lang behandlingstid. Der er derfor et behov for at sætte ind med nye initiativer. Læs mere om projektet her.
 

Omsorg i balance på børne- og ungehospice

Hvordan skaber man i sundhedsvæsenet en kultur, der understøtter, at ledere og medarbejdere ikke løber tør for empati og omsorg? Det spørgsmål skal DEFACTUM forholde sig til i en evaluering for det nye børne- og ungehospice, Strandbakkehuset i Rønde. Læs mere om evalueringen her.
 

Nyt partnerskab skal vise vejen ud af ensomheden og ind i nye fællesskaber

Et samarbejde mellem Region Midtjylland, Silkeborg Kommune og en række organisationer skal bidrage til at vise vejen ud af ensomheden for 12.000 unge og ældre. DEFACTUM er med helt i front. Projektet støttes bl.a. af flere fonde. Læs mere om projektet her.
 

Uderummet støtter borgere i rehabiliteringsforløb

Der er en klar stigning i den forskning der viser, at naturen spiller en vigtig rolle for mennesker med behov for en rehabiliteringsindsats. Men det er, når naturen skal anvendes i praksis, at udfordringerne opstår, fortalte ph.d.-studerende Louise Sofia Madsen i uge 41 til Dagbladet Information. Læs mere om Louises projekt her. Eller et uddrag fra artiklen i Information her.
 

Det er ikke nemt at begå sig i sundhedsvæsenet

DEFACTUM har gennemført et pilotprojekt af frivilligforeningen Social Sundhed, og konklusionen er klar: Når de mest udsatte og sårbare borgere skal begå sig i sundhedsvæsenet, gør det en betydelig forskel at unge studerende giver en hånd med. Læs rapporten her.
 

Monitorering af kommunal hjerterehabilitering

Fra april i år blev det muligt, at de data, som de midtjyske kommuner og tre sjællandske kommuner har indtastet i HjerteKom om den ikke-medicinske fase II hjerterehabilitering, kan samkøres med den nationale Dansk Hjerterehabiliteringsdatabase i regi af RKKP. Det betyder, at der nu er data, der kan vise den samlede kvalitet for et helt patientforløb på tværs af sektorer.

Læs mere om emnet i blandt andet Jyllands-Posten eller på hjerteforeningens fagnet.
Læs mere om HjerteKomMidt her og HjerteKomSjælland her.
 

Projekter

Ny hvidbog om rehabilitering

DEFACTUM, Rehabiliteringsforum Danmark og REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation er med en bevilling fra VELUX Fonden i gang med at revidere Hvidbog om rehabilitering. En revision, som vil komme med anbefalinger til udvikling af området for at styrke fremtidens rehabiliteringsindsatser samt foreslå initiativer, der sikrer de bedste nationale standarder på rehabiliteringsområdet. Læs mere om projektet her.
 

Overgangen mellem hospital og kommune

Et nyt ph.d.-projekt skal sætte fokus på hjerterehabilitering i overgangen mellem hospital og kommune. Ph.d.-studerende Maiken Bay Ravn skal bl.a. bidrage til at videreudvikle allerede eksisterende initiativer, men også pege på nye muligheder i overgangen for hjertesyge borgere. Læs mere om projektet her.

Rehabilitation World Congress 2021

Der er igen åbnet for Call for Abstracts til verdenskongressen om rehabilitering.
Deadline: Søndag den 17. januar 2021
Indsend dit abstract på engelsk her