Se nyhedsbrevet i browser
 
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 44 - 2021  
 

En af løsningerne på fremtidens udfordringer i sundhedsvæsenet

 
 
Som det første sted i Danmark er HE Midt i samarbejde med kommuner og almen praksis i øjeblikket i gang med at afprøve et nyt behandlingstilbud, hvor udvalgte borgere i Skive og Viborg modtager hospitalsbehandling i eget hjem.
 
30 patienter har nu prøvet tilbuddet, og tilbagemeldingerne er positive og lovende for fremtiden.

En indlæggelse på hospitalet kan være belastende for ældre patienter og sker i nogle tilfælde, fordi der mangler et bedre alternativ. Det nye behandlingstilbud på HE Midt er et alternativ til netop akut indlæggelse for udvalgte ældre medicinske patienter. Indlæggelse på hospitalet er nemlig ikke altid den bedste løsning for alle patienter, viser viden og erfaring.

Tilbuddet er det første tilbud i Danmark, hvor speciallæger på hospitalet behandler udvalgte akut syge ældre patienter i deres eget hjem uden at have set dem fysisk først.

Metoden kan være med til at løse fremtidens udfordringer i sundhedsvæsenet med blandt andet mange ældre borgere og mangel på arbejdskraft.
Læs mere om hospitalsbehandling i eget hjem
 

Landets første tilbud til voksne med cerebral parese

 
 
Elsass Fonden har netop bevilget 30 millioner kroner til udvikling og afprøvning af et nyt udrednings- og rehabiliteringstilbud til voksne med cerebral parese. Tilbud-det skal udvikles på Hammel Neurocenter.

Mens børn med diagnosen cerebral parese følges på børneafdelinger på landets hospitaler, findes der i dag ikke et tilsvarende tilbud til voksne, selvom en del får koordinering af forløb i voksenlivet også via egen praktiserende læge.

Cerebral parese er et livslangt handicap, som skyldes en skade i hjernen. Mellem 8.000 og 10.000 voksne lever med forskellige grader af cerebral parese i Danmark.

- Mennesker med cerebral parese har fortsat brug for behandling, efter de fylder 18 år, så de kan opretholde et aktivt hverdagsliv og indgå værdigt i sociale og arbejdsrelaterede net-værk, der kan fremme et selvstændigt og meningsfuldt liv. Med det nye tilbud vil vi oprette koordinerede forløb af høj kvalitet for denne patientgruppe. Derfor er vi naturligvis rigtig glade for at modtage donationen fra Elsass Fonden, hvilket muliggør arbejdet med at etab-lere et hospitalsbaseret udrednings- og behandlingstilbud til voksne med cerebral parese, siger Kåre Eg Severinsen, ledende overlæge på Hammel Neurocenter.
Læs mere om det nye tilbud
 

Silkeborg-læge vinder årets Initiativpris

 
 
En beundringsværdig løsning med markante resultater. Sådan lød beskrivelsen, da No Need to See-projektet fra Diagnostisk Center i Silkeborg onsdag blev kåret som vinder af Region Midtjyllands Initiativpris 2021.
 
Projektet rummer ifølge dommerkomiteen "en løsning, der både bidrager til at mindske bekymring blandt patienter, og som samtidig bidrager til, at man kan målrette ressourcerne til de patienter, der har mest brug for det."
 
Med løsningen har læge Christian Trolle fundet en effektiv metode til at sortere i, hvilke patienter, der på baggrund af bifund på CT-skanninger, skal genindkaldes til yderligere undersøgelser, og hvilke borgere, der ikke behøver at møde fysisk op på hospitalet igen. Metoden sparer patienterne for ventetid og bekymringer og giver lægerne bedre tid til andre patienter.
Læs hele nyheden på hjemmesiden
 

Minicyklotron vil gavne hjertepatienter og udviklingsmuligheder

 
 
Mindre strålebelastning til patienterne, mere præcis diagnosticering og en kortere undersøgelsestid. Det er nogle af gevinsterne, når Fysiologi på RH Viborg om et par år kan tage en ny minicyklotron i brug.
 
Regionsrådet har netop bevilget 30 millioner kroner til minicyklotronen og den nødvendige ombygning, og dermed får afdelingen opfyldt et af de ønsker, som længe har stået øverst på ønskesedlen.
 
I dag benytter Fysiologi det radioaktive stof Rubidium til undersøgelse af hjertepatienter, men med minicyklotronen kan afdelingen selv producere radioaktivt vand og dermed gennemføre undersøgelserne billigere, hurtigere og med mindre strålebelastning.
 
Minicyklotronen vil også kunne bruges ved undersøgelser af eksempelvis karkirurgiske patienter og patienter med demens eller nyresygdomme.
Læs hele nyheden på hjemmesiden
 

Indsats for ældre medicinske patienter i Skive styrkes

 
 
En ny permanent bevilling kommer ældre patienter i Skive Kommune til gavn. Med bevillingen har man nemlig implementeret en udgående geriatrisk sygeplejerske fra Medicinsk Afdeling i Viborg en dag om ugen.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at komme ud og møde borgerne i deres eget hjem og kunne følge op på dem og følge dem til dørs, siger Ying, der som udgående geriatrisk sygeplejerske til Skive Kommune skal være med til at sikre en god overgang fra indlæggelse til udskrivelse for ældre patienter.
Læs mere om det nye initiativ
 

Kom til HE Midts Sundhedsfaglige Symposium den 16. november

 
 
HE Midts årlige Sundhedsfaglige Symposium, som i år finder sted den 16. november, er en inspirerende og sundhedsfaglig dag med deltagere fra både HE Midts afdelinger og centre samt primærsektoren og andre samarbejdspartnere.

Programmet til Sundhedsfagligt Symposium er i år fyldt med spændende indslag i form af oplæg og posters under de fire temaer; Kvalitet og Forbedring, Rekruttering og Trivsel, Med patienten i fokus og Uddannelse og Forskning. Det er åbent for alle, der har lyst til at hente inspiration fra deres kollegaer og få ny viden om udvikling og initiativer på HE Midts afdelinger og centre.
Læs mere og se programmet
 

Ombygning af Sterilcentralen på RH Viborg går i gang

 
 
Ombygningen af Sterilcentralen på Regionshospitalet Viborg går i gang midt i november, og i den forbindelse inddrages hele Atriumgården i byggefeltet. Atriumgården vil derfor være lukket for al adgang i hele byggeperioden. Før Atriumgården kan inddrages til midlertidig sterilcentral, skal den ryddes. Fiskene og planterne i Atriumgården flytter derfor ud i Hald Ege Miniregnskov i Viborg. 
Læs mere om ombygningen på intra

RH Silkeborg har fået sin udviklingsplan

 
 
Med en enkelt tilføjelse om det akutte område vedtog regionsrådet forleden den endelige version af en ny udviklingsplan for RH Silkeborg. Arbejdet med planen blev skudt i gang i efteråret 2020. Siden har både ansatte, samarbejdspartnere, borgere og andre haft mulighed for at deltage i arbejdet og give input til planen, som skal sætte rammerne for den videre udvikling af hospitalet.
Læs nyheden på hjemmesiden
 

Sæt kryds i kalenderen til staff-meetings i 2022

 
 
Datoerne for Hospitalsenhed Midts staff-meetings i 2022 er klar til kalenderen. Staff-meetings holdes som led i en fælles kompetenceudvikling på HE Midt. De enkelte afdelinger og centre fremlægger forskningsresultater eller andre nyheder af tværfaglig betydning. Møderne bliver løbende holdt i Viborg og Silkeborg, og alle ansatte er velkomne til at deltage.
Find datoerne på intra

Digitalisering af blanketter sparer afdelinger for tid

 
 
En digitalisering af en blanket, som hidtil er blevet udfyldt på gennemslagspapir, skannet og sendt fysisk med posten, har forenklet arbejdsgange og sparer ansatte tid. Sundheds-It-konsulent Heidi Zahl Østergaard, som står bag digitaliseringen af blanketten, håber, at flere ansatte vil hive fat i hende og hendes kollegaer, hvis de har nogle processer, som kan forenkles digitalt.
Læs mere på intra
 

40 år som radiograf i Viborg

Den 1. september 1981 startede Kirsten Lund som radiograf på en blot to år gammel røntgenafdeling på Viborg Sygehus, hvor hun lige siden har nydt at gøre en forskel for patienter og samtidig følge den store udvikling på hendes felt. Kirsten går på pension i starten af det nye år, og selvom hun er glad for sit arbejde, glæder hun sig til at trække stikket efter på en god karriere, der har budt på spændende udfordringer og ansvar.
Læs mere på intra
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Kristine Stange
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen, Rikke Dueholm og Line Christensen
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen