Se nyhedsbrevet i browser
 
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 46 - 2021  
 

Hospitalsledelsen: Vi skal sikre balance mellem opgaver og hænder

 
 
De sidste halvandet år har været fuldt af store opgaver. I har alle vist et enormt engagement. I har stået sammen, har værnet om patienterne og om arbejdsmiljøet. TAK for det!
 
Vi må sande, at vi står i en ny slags hverdag. Lige nu med både flere akutte patienter, mange udsatte og henviste patienter end tidligere og udfordringer med at kunne bemande alle senge nogle steder samtidig med stor aktivitet på det planlagte. Der er ikke balance mellem opgaven og vores kapacitet i øjeblikket.
 
Der bliver flere ældre og syge borgere. Mens unge generationer til at tage vare på opgaven bliver mindre. Det mærker vi nu. Derfor skal vi gå anderledes til opgaven, så vi også fremover kan skabe god kvalitet for patienterne og godt arbejdsmiljø:
 
Flere sammen om opgaverne: Mange afdelinger rekrutterer i øjeblikket fra flere faggrupper, som i fællesskab kan løse opgaver omkring patienterne. Det er nødvendigt, så vi både sikrer, at der er de nødvendige fagligheder til de enkelte patientforløb, og at alle opgaver i patientforløbet kan varetages.  
Bedre fordeling af vagtarbejde: Vi skal fordele vagtbyrden bedre, så personale i ambulatorier oftere også deltager i vagtarbejdet. Det gør os robuste over for store udsving i akutte patienter og giver helstøbte patientforløb. Vi skal tage højde for dette, når vi rekrutterer.  
 
Et endnu bedre akut flow: Vi arbejder med at forbedre samarbejdet omkring det akutte patientflow mellem de kirurgiske specialer og mellem de medicinske specialer. De akutte patienter skal fordels mere jævnt mellem sengeafsnit. I hver blok skal vi hjælpe hinanden gennem samarbejdssenge ved overbelægning. Vi har også etableret kapacitetskonferencer på ledelsesniveau, når der er behov. 
Læs hele klummen
 

Snoren blev klippet til RH Silkeborgs nye operationsområde

 
 
Flere års planlægning og byggeri kulminerede for nylig med den officielle indvielse af 1500 kvadratmeter nyt operationsområde på Regionshospitalet Silkeborg. Med de nye rammer – og en ændret organisering – har Center for Planlagt Kirurgi nu fået langt bedre rammer for både avancerede operationer og det stigende antal dagkirurgiske patienter.
 
Det nye operationsområde indrettet med blandt andet fem nye operationsstuer – heraf tre i renhedsklasse 4 - nyt venteområde, sekretariat, opvågning og samtalerum, ligesom personalet har fået ny fælles frokoststue.
 
Sideløbende med ombygningen har Center for Planlagt Kirurgi gennemført en større organisationsændring, så 150 medarbejdere nu er samlet i den nye enhed "Operation og Dagkirurgi". Den nye organisering har været en stor opgave for både medarbejdere og ledere og skal sikre optimal udnyttelse af de nye fysiske rammer og give bedre mulighed for at tilpasse sig både nutidens og fremtidens behov.
 
Selve indvielsen med snoreklip og tale blev foretaget af regionsrådsformand Anders Kühnau, mens sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen på vegne af HE Midt var vært. Efter den formelle indvielse var der rundvisning i dele af det nye operationsområde.
Læs mere på hjemmesiden
 

Regionshospitalet Viborg får ny MR-skanner

 
 
Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Viborg har budt en ny MR-skanner velkommen til "familien". Den nye skanner er så stor, at det krævede et hul i en mur for at kunne få den ind på hospitalet.
 
Med ankomsten af den nye skanner har Regionshospitalet Viborg nu tre MR-skannere.
 
- Vi glæder os rigtig meget til at tage den nye MR-skanner i brug. Den har et magnetfelt, der er dobbelt så stærkt som de andre MR-skannere, og det betyder, at vi nu kan foretage billeddiagnostiske undersøgelser, som vi ikke tidligere har haft mulighed for, siger ledende overlæge Geert Willander.  
 
Den nye skanner kan for eksempel øge billedkvaliteten ved skanning af led og nervebaner. 
 
- Samtidig giver den nye MR-skanner os nye interessante muligheder inden for forskning, fordi den har det dobbelt så stærke magnetfelt, fortsætter Geert Willander.
Læs mere om den nye MR-scanner
 

Se galleriet fra Sundhedsfagligt Symposium

 
 
Viden, inspiration og faglighed var i fokus, da HE Midt tirsdag holdt Sundhedsfagligt Symposium. Dagen igennem blev der budt på oplæg og dialog under overskrifterne "Kvalitet og forbedring", "Rekruttering og trivsel", "Uddannelse og forskning" og "Med patienten i fokus". Som noget nyt blev der i år livestreamet fra til kollegerne i Silkeborg, Hammel, Skive og Lemvig.
Se billeder fra dagen på intranettet

Indgang M bliver til Indgang Y på RH Silkeborg

 
 
Regionshospitalet Silkeborgs Indgang M bliver til Indgang Y. Ændringen sker for at undgå unødig forvirring for patienter og pårørende med ærinde til de to medicinske afsnit, som ofte benævnes med forkortelserne M1 og M2. På intranettet kan du se, hvilke klinikker der primært bliver berørt af navneændringen, ligesom du også finder et opdateret oversigtskort over Regionshospitalet Silkborg.
Læs mere på intranettet
 

Nyt introduktionsforløb skal klæde nye medarbejdere bedre på

 
 
HE Midt har i længere tid arbejdet på et nyt koncept for den fælles introduktion af nyansatte i hospitalsenheden. Målet er at opnå en bedre onboarding, så færre medarbejdere søger videre mod nye jobs efter kort tids ansættelse.
 
Fra 2018 til 2020 valgte 261 medarbejdere at opsige deres stilling på HE Midt, inden de havde været ansat i 18 måneder.
 
En intern undersøgelse fra udgangen af 2019 blandt alle nyansatte og medarbejdere, der opsagde deres stilling på HE Midt viste, at nogle medarbejdere oplevede introduktionen på jobbet som næsten fraværende eller meget mangelfuld. Tre ud af fire nyansatte oplevede, at de fik tildelt en oplæringsansvarlig eller mentor, men uden at det havde en umiddelbar positiv betydning for den enkelte nye medarbejder i forhold til at føle sig som en del af fællesskabet på arbejdspladsen. Flere begrundende sygefravær og travlhed i afsnittet som årsagen.
Læs om de nye tiltag på intranettet
 

HE Midt modtager 4,15 mio. kroner fra regional forskningsfond

 
 
Seks forskningsprojekter på HE Midt modtager bevillinger på i alt 4.150.000 kroner fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond i 2022. Fonden yder økonomisk støtte til forskning inden for sundhedsområdet i Region Midtjylland, og de 4,15 mio. kroner er et af de største samlede beløb, hospitalsenheden nogensinde har opnået ved fonden. 
 
De seks projekter, der har opnået støtte ved fonden denne gang, er:
 
Teknologi-assisteret rehabilitering, ved Iris Brunner, forskningsansvarlig, RH Hammel Neurocenter (700.000 kroner til forskerstilling) Teknologi kan bidrage til at levere rehabilitering af høj kvalitet i tider med begrænsede ressourcer, for eksempel ved at tilbyde muligheder for selvtræning og træning derhjemme, ved at kombinere træningsmetoder, så som motorisk og kognitiv træning og ved at skræddersy rehabilitering baseret på datadrevet prognose og automatisk tilpassede træningsprogrammer. Projektet vil de næste fem år fokusere på både udvikling og systematisk afprøvning af teknologiske løsninger.
  • Nutrition support following aquired brain injury, ved Lena Aadal, forskningsansvarlig, RH Hammel Neurocenter.
  • Get Going after concussIonN Lite, ved ph.d.-studerende Sedsel Kristine Stage Pedersen, RH Hammel Neurocenter.
  • Implementering af diabetes teknologi:
  • Udvikling af et nyt forskningsområde i Region Midtjylland, ved specialeansvarlig overlæge Klavs Würgler Hansen, RH Silkeborg.
  • Perkutal Nålefasciotomi af kuskefinger, ved Laura Hostrup Matthiesen, RH Silkeborg
  • Forsker i multisygdom, ved forskningsoverlæge Lene Kongsgaard Nielsen, RH Viborg
Læs mere om projekterne på intranettet
 

Lipidklinikker gør en forskel for mennesker med højt kolesteroltal

 
 
Borgere med for højt kolesteroltal har gavn af et struktureret forløb i en tværfaglig lipidklinik. Her er der fokus på en sund livsstil og en intensiveret farmakologisk behandling. Det viser kliniske studier.
 
Kolesterol hører til kroppens naturlige fedtstoffer og er vigtige byggesten for vores celler og hormoner. Kroppen danner selv kolesterol, og vi får det også via kosten. Men et højt kolesteroltal øger risikoen for hjertekarsygdom.
 
Behandling med statiner for at sænke mængden af kolesterol i blodet er effektivt. Alligevel er der fortsat en vis skepsis til behandlingen blandt både læger, patienter og i medierne. Mange vælger statiner fra, fordi de oplever bivirkninger i form af for eksempel muskelsmerter. Blindtest viser dog, at det ikke altid drejer sig om bivirkninger fra statinerne, fortæller overlæge på Regionshospitalet Viborg Ib Christian Klausen.
Læs mere om behandling på landets lipidklinikker
 

Betal for parkering via app ved Regionshospitalet Silkeborg

 
 
Når patienter, pårørende og andre besøgende parkerer deres bil ved Regionshospitalet Silkeborg, kan de nu benytte to app-løsninger til at betale for deres parkering. De to app-løsninger hedder henholdsvis "APCOA Flow" og "EasyPark", og de er gratis at installere på mobiltelefonen. I de to nye betalings-apps kan man købe de samme typer af parkeringsbilletter, som man kan ved betalingsautomaterne på parkeringspladsen.
Læs mere om de to betalings-apps

Besøgende og ledsagere skal nu have coronapas

 
 
Besøgende og ledsagere på Region Midtjyllands hospitaler skal nu have coronapas, når de kommer på hospitalet. Undtaget fra reglen er børn under 15 år, nære pårørende og personlige repræsentanter for patienter. Hospitalerne skal ikke føre kontrol med, om besøgende og ledsagere har coronapas, heller ikke i form af stikprøvekontrol. Men hospitalspersonale må gerne bede om at få forevist et coronapas.
Læs mere om coronapas på hospitaler
 

Raske forskningsdeltagere søges

Hvis du er over 45 år, ikke lider af en neurologisk sygdom og har en telefon med Android system kan du deltage i forskningsansvarlig ved Regionshospitalet Hammel Neurocenter Iris Brunner's forskningsprojekt og hjælpe hende med at undersøge, om brugen af smartphone være en tidlig indikator på funktionsnedsættelse. Du får 350.- kr. godtgørelse for din deltagelse. 
Læs mere om projektet og kontakt Iris Brunner
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Kristine Stange
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen, Rikke Dueholm og Line Christensen
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen