Se nyhedsbrevet i browser
 
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 50 - 2021  
 

Ny satsning skal forbedre patientforløb på midtjyske hospitaler

 
 

HE Midt går nye veje og har etableret et nyt samarbejde mellem klinik, uddannelse og forskning. Satsningen skal forbedre patienternes forløb på alle fire hospitaler i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive.  

HE Midt har investeret ressourcer i at forbedre patientforløb på enhedens fire hospitaler. Investeringen består i, at der er etableret fire nye faglige fællesskaber under betegnelsen KUF, der står for klinik, uddannelse og forskning. Disse fællesskaber danner til sammen en ny organisering, der skal fremme samarbejde, udvikling og videndeling på tværs af hospitalsenhedens fire regionshospitaler.  

- Vores ambitioner for den nye måde at samarbejde på er store. Vi har hentet inspiration fra udlandet, der med stor succes har organiseret sig i lignende faglige fællesskaber under betegnelsen "clinical academic groups". Her samarbejder de på tværs af forskning, uddannelse og klinik, og vi tror på, at vi ved at organisere os på en lignende måde kan opnå synergi og nye højder sammen. Det er en måde at løfte det arbejde, vores forskere og klinikere allerede laver, og sprede det endnu mere ud, siger HE Midts lægefaglige direktør Claus Brøckner Nielsen.

Læs mere om KUF på hjemmesiden
 

Hvad er vigtigt i sundhedsvæsenets nuværende situation?

 
 

Til HMU's døgnseminar og møde i november blev HE Midts nye virksomhedsgrundlag drøftet, og den nuværende pressede situation i sundhedsvæsenet fyldte ligeledes meget.

HMU-medlemmerne var enige om, at der er behov for stor opmærksomhed på situationen, og at dialog er et vigtig redskab, når der skal findes løsninger på de udfordringer, der er.  

- Vi drøftede blandt andet, hvad status er på den pressede situation, vi står i, og vi drøftede de udsigter, vi kigger ind i med den kommende vinter. Det skaber et stort pres i organisationen, når vi hiver alle medarbejdere til huse og giver folk andre opgaver, end de plejer at løse. Vi er i HMU enige om, at det er vigtigt at forsøge at skrue på nogle knapper i håbet om, at vi sammen kan lette noget af det pres, og det er her, at dialogen er vigtig mellem medarbejder og leder, siger sygeplejerske og HMU-medlem Trine Balker blandt andet.  

Også HE Midts nye virksomhedsgrundlag blev drøftet.

Læs mere på intranettet
 

Elev er udtaget til DM i Skills

 
 
Vores 22-årige serviceassistentelev Jonas Emil Duus er netop blevet udtaget til Danmarksmesterskabet for erhvervsuddannelser. Her skal han med 300 andre unge kæmper inden for inden for sit fag om at være landets bedste.
 
Stort tillykke med den flotte udtagelse og held og lykke til DM i Skills i april 2022.

Ildsjæl fejrer 40 års jubilæum

 
 
Som telefonist hos HE Midt passer Helle Vinther Kristensen sammen med sine kollegaer telefonen på alle fire enheder og er samtidig et af de første ansigter, man møder på vores hospitalerne. For nyligt kunne hun fejre, at hun med et smil på læben har ydet god service for både patienter, pårørende og ansatte i over 41 år.
Læs mere på hjemmesiden
 

Donation sikrer renovering af kapel-facade

 
 
Anton Rosens Kapel i Silkeborg skal renoveres udvendigt, efter at Jyske Banks Almennyttige Fond har bevilget en million kroner til formålet. Kapellet blev bygget i 1902 men har ikke været brugt som kapel i en årrække.
 
Med donationen bliver det nu muligt at bringe den smukke facade tilbage til fordums storhed. På sigt er planen også at renovere bygningen indvendigt, så den kan bruges som stillerum.
Læs mere på hjemmesiden

Studie kan ændre behandling af forkammerflimren

 
 
Dygtige læger fra RH Viborg har sammen med kolleger i Randers, Horsens og Aarhus har været med i et forskningsstudie, der har potentiale til at forbedre behandlingen af verdens mest almindelige hjerterytmeforstyrrelse - forkammerflimren. I et stort studie med næsten 500 patienter har forskerne undersøgt den mest optimale placering af elektroderne, når forkammerflimren behandles med elektrisk stød til hjertet for at genskabe den normale regelmæssige hjerterytme.
Læs mere om studiet på hjemmesiden
 

Kraftig magnetisme forsøges i genoptræningen efter rygmarvsskade

 
 

Kan man forbedre genoptræningen efter en rygmarvsskade ved at påføre hjernen kraftig magnetisme? Det har en ph.d.-studerende forsket i for VCR.

En rygmarvsskade medfører kroniske komplikationer som tab af bevægeevnen. Søren Krogh Jensen har gennemført et nyt forskningsprojekt for VCR i samarbejde med Aarhus Universitet, Health. Han har undersøgt en i Danmark ikke før benyttet terapiform i forsøget på at forbedre udfaldet af den efterfølgende genoptræningsindsats for målgruppen.

Resultaterne fra studiet tyder på, at behandlingsformen kan øge effekten af genoptræning på langt sigt. Forskerne understreger dog, at yderligere studier på området skal gennemføres før disse fund kan bekræftes. 

Søren Krog Jensen forsvarer sit ph.d.-projekt den 17. december klokken 14 i auditoriet på RH Viborg.

Læs mere om studiet på hjemmesiden
 

Akustik og musik har effekt på patienters spiseoplevelse

 
 

Specialdesignede, akustikregulerende billeder og afspilning af særligt kurateret musik kan forbedre oplevelsen af spisesituationen for patienter med erhvervet hjerneskade, og det kan forbedre udbyttet af neurorehabiliteringen.

Det viser et nye studie initieret af Test og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi (TUCV) og RH Hammel Neurocenter i samarbejde med AU FOOD og virksomheden LYdBEHAG.

- Spisestuen er blevet hyggeligere, og det betyder, at patienterne nu bruger mere tid i spisestuen og spiser mere. De er også begyndt at tale mere sammen – blandt andet fordi, de nu bedre kunne høre hinanden, fortæller forskningsansvarlig sygeplejerske Lena Aadal.

Læs mere på hjemmesiden
 

Skive-professor blandt verdens mest citerede

 
 
Professor Peter Humaidan er blandt verdens mest citerede forskere. Det viser en ny opgørelse fra Stanford University i USA.
 
Peter Humaidan forsker med afsæt i Fertilitetsklinikken på RH Skive og er ifølge opgørelsen blevet citeret 6.500 gange af andre forskere i deres videnskabelige artikler i 2020. Det placerer ham i den øverste tredjedel af den samlede liste, som en af få danske forskere.
Læs mere på hjemmesiden

Fagbiblioteket lancerer nyhedsbrev

 
 
Du har nu mulighed for at abonnere på Fagbibliotekets nyhedsbrev, som 3-4 gange om året giver dig de vigtige nyheder vedrørende din adgang til tidsskrifter, bøger og biblioteksservice.
 
Du kan læse det første nyhedsbrev her og tilmelde dig nyhedsbrevet, så du fremadrettet får det tilsendt direkte til din email.
 
Læs mere på intranettet
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Kristine Stange
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen, Rikke Dueholm og Line Christensen
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen