Se nyhedsbrevet i browser
 
 
Nyhedsbrev nr. 43 - Marts 2022
DEFACTUM - Social, sundhed og arbejdsmarked
 
 

Nyheder

Tilfredse patienter mens pårørende ønsker mere inddragelse

Generelt er patienterne tilfredse med behandlingen i sundhedsvæsenet, men de pårørende i psykiatrien udtrykker ønske om bedre inddragelse. Det er de overordnede resultater af den Landsdækkende Undersøgelse om Patientoplevelser (LUP), som vi i DEFACTUM er med til at udarbejde.

Undersøgelsen gennemføres en gang årligt i alle landets regioner med det formål at identificere og sammenligne forskelle i patienters oplevelser inden for udvalgte temaer. Undersøgelsen gennemføres både på det somatiske og det psykiatriske område.

Læs mere om undersøgelsen på DEFACTUMs Hjemmeside her og her.
 
 
 

LUP-brugerdialog til praksisnær patientinddragelse i forbedringsarbejde

LUP-undersøgelser bruges til løbende kvalitetsarbejde. Sammen med Aarhus Universitetshospital har DEFACTUM gennemført en række LUP-brugerdialoger – til dybdegående og praksisnær opfølgning på LUP-resultaterne. Vi har beskrevet metoden LUP-brugerdialog og erfaringerne fra AUH og lavet en lille animationsfilm om metoden.
 
 

Markant færre unge ryger og drikker i Øst-, Midt- og Vestjylland

De positive tendenser med færre dagligrygere og færre ugentlige genstande fortsætter. Og det er især de unge, der bærer udviklingen. Dog stiger andelen med svær overvægt, og flere har dårlig mental sundhed, viser Sundhedsprofilen for Region Midtjylland.Tallene blev offentliggjort ved en virtuel præsentation onsdag 16. marts 2022.

 
 

Det er nødvendigt med en skræddersyet tilgang

Det kan lade sig gøre at hjælpe unge, som har flere års skolevægrings- og isolationsproblematikker med sig. Det viser en evaluering af Folden ved Holmstrupgård, som vi i DEFACTUM har lavet i samarbejde med Holmstrupgård. Det kræver en højt specialiseret indsats, som bl.a. bygger på individuelt tilpasset relationsarbejde, inddragelse af netværk og et understøttende fagligt miljø.

Evalueringen er finansieret af Region Midtjyllands forsknings- og udviklingspulje inden for socialområdet.
 
 

De ældre stresser ikke

Danskerne er i de senere år blevet stadigt mere stressede, men borgere over 65 år bliver ikke revet med af stigende stressniveau. Sådan lyder en af konklusionerne i en række nye temaanalyser om stress.

I DEFACTUM er temaanalyserne udarbejdet på baggrund af befolkningsundersøgelsen: Hvordan har du det? i Region Midtjylland. Analysen er finansieret af Velliv Foreningen.

Læs mere på DEFACTUMs hjemmeside.
 

Sygeplejerskernes trivsel under coronaepidemien

Sygeplejersker udlånt til andre afsnit er mere psykisk belastede end sygeplejersker, der arbejder med COVID-19-patienter. Det er resultaterne af et forskningsstudie fra DEFACTUM, som netop viser, at der er en sammenhæng mellem den stigende bekymring hos sygeplejerskerne og den øgede forekomst af depressive symptomer, angst og stress. Og her boner sygeplejersker udlånt fra andre afsnit altså i særlig høj grad ud.

Studiet er finansieret af DEFACTUM, Region Midtjylland, Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond og Dansk Sygeplejeråds Sygeplejefaglige Forskningsfond.

 
 

E-sport gør en forskel i retspsykiatrien

Du er aldrig alene i Counter-Strike. Det er overskriften i en artikel fra Weekendavisen fra den 11. marts 2022, som sætter fokus på det forskningsprojekt DEFACTUM og Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien, har arbejdet med i et par år. Et projekt, hvor de retspsykiatriske patienter bliver tilbudt at spille computerspillet Counter-Strike med det formål at understøtte opbyggelsen af vigtige sociale kompetencer og relationer. Forsøget viser gode effekter, og e-sport skal nu udbredes til landets øvrige retspsykiatriske afdelinger. 

Forskningen er finansieret af Restpsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Læs mere om Projektet på DEFACTUMs hjemmeside.

 
 

App giver tryghed

En app giver patienter med blindtarmsbetændelse information om deres forløb på hospitalet i både tekst og video, og det skaber overblik og tryghed. Specielt den livline, som appen giver til hospitalet efter hjemkomsten fra operation. Det er hovedresultaterne fra en evaluering af den digitale forløbsguide i et akut patientforløb, som DEFACTUM har gennemført.

Evalueringen er finansieret af Aarhus Universitetshospital. 

Læs mere om den digitale forløbsguide på DEFACTUMs hjemmeside.
 
 

Forarbejde til kvalitetsmonitorering af kommunal rehabilitering

Der er en stigende forventning til, at kommunerne kan understøtte kvalitet og sammenhæng i borgernes samlede forløb i sundhedsvæsenet gennem systematisk indsamling af sundhedsdata. Kommunernes Landsforening har derfor bedt DEFACTUM om at afdække, hvordan kommunerne mere konkret kan arbejde med kvalitetsudvikling på rehabiliteringsområdet.

DEFACTUM har blandt andet kortlagt en række anbefalinger til det faglige indhold fra en faglig følgegruppe, herunder kvalitetsmonitoreringens formål, forventede resultater, forløbs- og populationsafgrænsning samt indikatorområder.

 

Projekter

Der skal også tages hånd om de pårørende

Pårørende til mennesker der har været udsat for alvorlig ulykke oplever forringet mentalt helbred samt nedsat livskvalitet, og deres hverdag kan blive præget af følelser som tab, sorg og angst.

Det skal der nu rådes bod på med et nyt forsknings og udviklingsprojekt, som skal give indsigt i pårørendes tilpasningsprocesser og deres behov for støtte. DEFACTUM og UlykkesPatientForeningen står bag undersøgelsen, som gennemføres i et samarbejde med Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter samt Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

VELUX FONDEN finansierer projektet.

 
 

Evaluering af kvalitet og sammenhæng i indsatsen for mennesker med epilepsi

I DEFACTUM er vi, på vegne af Sundhedsstyrelsen, netop gået i gang med en evaluering af en række initiativer på epilepsiområdet, som blev igangsat tilbage i 2019. Evalueringens formål er at undersøge og vurdere, hvorvidt initiativerne opfylder de definerede formål, og om initiativerne samlet har potentiale til at understøtte udvikling af epilepsiområdet. 

 
 

Udgivelse af Hvidbog om rehabilitering

Der er sket meget på rehabiliteringsområdet siden den første udgave af hvidbogen udkom i 2004. Rehabiliteringsområdet har udviklet sig, forskerne har fået en større viden om effekten af rehabiliteringsindsatsen, og flere mennesker får et tilbud om rehabilitering. Men hvordan skal vi egentlig forstå rehabiliteringsbegrebet? Hvilken tilgang har vi i Danmark til rehabiliteringen? Hvad udfordrer rehabiliteringsindsatsen i praksis, og hvilke anbefalinger er nødvendige for at møde fremtidens rehabilitering? Det er blot nogle af de spørgsmål, som rejses i bogen.

Hvidbogen er blevet til i et samarbejde mellem DEFACTUM og REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation og udgives af Rehabiliteringsforum Danmark. Hvidbogen er finansieret af VELUX FONDEN.

Læs mere om arbejdet med hvidbogen på DEFACTUMs hjemmeside.

 

Arrangementer

Den 14. nationale konference om rehabilitering

Som opfølgning på udgivelsen af Hvidbogen om rehabilitering ultimo marts 2022, inviterer Rehabiliteringsforum Danmark til den 14. nationale rehabiliteringskonference torsdag 12. maj 2022 med temaet: “Rehabilitering i Danmark 2022 - hvor er vi på vej hen?"

Program og tilmelding til konferencen offentliggøres på defactum.dk, rehabiliteringsforum.dk og marselisborgcentret.dk

Ønsker du en kopi af programmet, så send en mail til:info@rehabiliteringsforum.dk

 
 

Tiltrædelsesforelæsning

Thomas Maribo tiltrådte som professor i februar 2021 og afholder mandag 4. april 2022 sin tiltrædelsesforelæsning med overskriften "Rehabilitering nu og i fremtiden – perspektiver og udfordringer". Thomas vil bl.a. tale om den nye definition af rehabilitering, og hvordan den skal hjælpe med til at få en forståelse for de behov, det håb og de ressourcer, som er hos mennesker i rehabilitering.

Tiltrædelsesforelæsningen afholdes på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet den 4. april 2022 kl. 14.00 på Aarhus Universitet, Søauditorierne, Merete Baker Auditoriet (1253-211), Bartholins Allé, 8000 Aarhus C.
 
 

Temadag om hjerterehabilitering

DEFACTUM indbyder til temadag for sundhedsfagligt personale, sundheds- og udviklingskonsulenter og ledere i hjerterehabiliteringsforløbene i Region Midtjylland.Temadagen vil veksle mellem:
  • Formidling af forskningsprojekter fra hjerterehabiliteringsområdet i den midtjyske region
  • Inspiration til at arbejde systematisk med datadrevet kvalitetsudvikling i hjerterehabilitering med udgangspunkt i kommunernes egne data fra HjerteKom-databasen.
Med udgangspunkt i ovenstående vil dagen desuden give mulighed for at inddrage erfaringer fra den kommunale praksis.Temadagen finder sted mandag 13. juni 2022 kl. 9.00-15.00 i Medborgerhuset Silkeborg, Sal A, Bindslevs Pl. 5, 8600 Silkeborg.

Tilmelding: Tilmeld dig temadagen her

Program: Se programmet for temadagen her
 

Nye publikationer

Publikation af Mathias Lasgaard, Nanna Lindekilde, Stine H. Scheuer, Femke Rutters, Lenette Knudsen, Katrine H. Rubin, Jan Erik Henriksen, Mika Kivimäki, Gregers S. Andersen, Frans Pouwer: Prevlence of type 2 diabetes in psychiatric disorders: an umbrella review with meta-analysis of 245 observational studies from 32 systematic reviews.
Læs publikationen her.
 
Publikation af Stina Lou, Lena Sagi-Dain, Amihood Singer, Olav B. Petersen, Ida Vogel: Trends in Non-invasive Prenatal Screening and Invasive Testing in Denmark (2000–2019) and Israel (2011–2019).
Læs publikation her.
 
Publikation af Stina Lou, Lina Thirup, Puk Sandager, Ida Vogel: The importance of information and support following a suspected second-trimester anomaly that is later discarded: A qualitative study of women's experiences.
Læs publikationen her.
 
Publikation af Stina Lou, Sam Riedijk, Karin Diderich, Ida Vogel, Olav B. Petersen: Prenatal Genetic Counseling: Practical Support for Prenatal Diagnostics, Decision-Making, and Dealing with Uncertainty
Læs publikationen her.
 
Publikation af Stina Lou, Ellen Hollands Steffensen, Lena Have Rosvig, Stephanie Santoro, Lars Henning Pedersen, Ida Vogel: Parenting a child with Down syndrome: A qualitative study of everyday practices in Danish families
Læs publikationen her.

Publikation af Stina Lou, Jennifer Hammond, Jasmijn E Klapwijk, Sam Riedijk, Kelly E. Ormond, Ida Vogel, Lisa Hui, Emma-Jane Sziepe, James Buchanan, Charlotta Ingvoldstad-Malmgren, Maria Johansson Soller, Eleanor Harding, Melissa Hill, Celine Lewis: Assessing women's preferences towards tests that may reveal uncertain results from prenatal genomic testing: Development of attributes for a discrete choice experiment, using a mixed-methods design
Læs publikationen her.
 
Publikation af Marie Hauge Pedersen, Polly Duncan, Mathias Lasgaard, Karina Friis, Chris Salisbury, Finn Breinholt Larsen: Danish validation of the Multimorbidity Treatment Burden Questionnaire (MTBQ) and findings from a population health survey: a mixed-methods study
Læs publikationen her. 

Publikation af Julie Christiansen, Pamela Qualte, Karina Friis, Susanne S. Pedersen, Rikke Lund, Christina Maar Andersen, Maj Bekker-Jeppesen, Mathias Lasgaard: Associations of loneliness and social isolation with physical and mental health among adolescents and young adults.
Læs publikationen her.

Publikation af Julie Christiansen, Rikke Lund, Pamela Qualter, Christina Maar Andersen, Susanne S. Pedersen, Mathias Lasgaard: Loneliness, Social Isolation, and Chronic Disease Outcomes
Læs publikationen her.

Publikation af Morten Deleuran Terkildsen, Harry Kennedy, Christian Jentz, Lisbeth Uhrskov Sørensen: Online video games and patient–staff power relations. A qualitative study of care and custody in forensic psychiatry.
Læs publikation her.

Publikation af Berit Kjærside Nielsen, Pernille Christiansen Skovlund, Henriette Vind Thaysen, Henrik Schmidt, Jan Alsner, Niels Henrik Hjøllund, Kirsten Lomborg: Effect of patient-reported outcomes as a dialogue-based tool in cancer consultations on patient self-management and health-related quality of life: a clinical, controlled trial.
Læs publikationen her.

Publikation af Anne Marie Ladehoff Thomsen, Cecilia Høst Ramlau-Hansen, Jörg Schullehner, Ninna Hinchely Ebdrup, Zeyan Liew, Vanessa Coffman, Leslie Stayner, Birgitte Hansen, Jørn Olsen: Prenatal nitrosatable prescription drug intake, drinking water nitrate, and the risk of stillbirth: a register- and population-based cohort of Danish pregnancies, 1997-2017.
Læs publikation her.

Publikation af Anne Marie Ladehoff Thomsen, Cecilia Høst Ramlau-Hansen, Jørn Olsen, Nis Brix, Anne-Marie Nybo Andersen, Lea Lykke Harrits Lunddorf, Andreas Ernst: The influence of parental age on timing of puberty: A study in the Danish National Birth Cohort.
Læs publikationen her.
 
Publikation af Bettina Wulff Risør, Ditte Hoffmann Frydendal, Marie Konge Villemoes, Camilla Palmhøj Nielsen, Charlotte Ulrikka Rask, Lisbeth Frostholm: Cost Effectiveness of Internet-Delivered Acceptance and Commitment Therapy for Patients with Severe Health Anxiety: A Randomised Controlled Trial.
Læs publikationen her.

Publikation af Caroline Trillingsgaard Mejdahl, Morten Deleuran Terkildsen, Mimi Young Mehlsen, Berit Kjærside Nielsen: Sygeplejerskers mentale sundhed under første bølge af covid-19 pandemien – et tværsnitsstudie.
Læs publikationen her.

Rapporterne fra Sundhedsprofilen: Hvordan har du det? 2021.
Læs den ene rapport her.
Læs den anden rapport her.

Publikation af Pernille Bjørnholt Nielsen, Berit Kjærside Nielsen: Risikovillighed blandt borgere med kroniske sygdomme i en tid præget af corona.
Læs publikationen her.

Publikation af Marianne S. Balleby, Julie Marie Mygdal Jørgensen, Kamilla Anne Næsted: LUP-brugerdialog til praksisnær patientinddragelse i forbedringsarbejde. Koncept for LUP-brugerdialog på baggrund af erfaringer fra Aarhus Universitetshospital 2019-2021.
Læs publikationen her.

Publikation af Pernille Bjørnholt Nielsen: De pårørendes vurdering af de palliative behandlingsforløb. Resultater af spørgeskemaundersøgelse 2021.
Læs publikationen her. 

Publikation af Marianne Sigaard Balleby, Lise Nymand, Kristine Hessellund Pedersen: Evaluering af Folden.
Læs publikationen her.

Publikation af Marie Louise Svendsen, Trine Ellegaard, Karoline Agerbo Jeppesen, Erik Riiskjær, Berit Kjærside Nielsen: Family involvement and patient-experienced improvement and satisfaction with care: a nationwide cross-sectional study in Danish psychiatric hospitals.
Læs publikationen her.

Publikation af Tina Veje Andersen, Marie Louise Overgaard Svendsen, Klaus Nordentoft Lemvigh, Hanne Søndergaard: Forarbejde til kvalitetsmonitorering af kommunal rehabilitering.
Læs publikationen her.

Publikation af Kirsten Overgaard, Johanne Rørdam Svane, Krista Kajberg: Håb, gnist og handlekraft: Evaluering af Boostcamp – et højskolelignende forløb for autistiske unge.
Læs publikationen her.

Publikation af Morten Greve: Leg for alvor - udviklingsevaluering på Bakkegården.
Læs publikationen her.

Publikation af Lise Marie Witt Udsen, Signe Andrén Thrane: Evaluering af den digitale forløbsguide til et akut forløb.
Læs publikationen her.
 
Publikation af Kirsten Overgaard, Morten Greve: Evaluering af Fælles Praksis på Kofoedsminde.
Læs publikationen her.

Publikation af Charlotte Ibsen: ICF-Based Assessment of Functioning in Daily Clinical Practice. A Promising Direction Toward Patient-Centred Care in Patients With Low Back Pain.
Læs publikationen her.