Se nyhedsbrevet i browser
 
 
 

Nyheder fra MarselisborgCentret

Gul sommerblomst bag øret på en mand i parken
Foto: Gert Medom Madsen

På MarselisborgCentret er der fuld tryk på - og for bare at fortælle om lidt af det hele, får du denne gang et meget omfattende nyhedsbrev, hvor du kan læse om:

• Indvielsen af parken
• Fællesskabsdag den 3. november
• Fernisering på kunstprojektet LYDBILLEDER
• Ny lægeklinik
• O-løb i parken
• Fotoudstilling
• Langenæs Kulturfestival
• Videoevaluering af SPARK
• SPARKX med Copla og Protac
• Verdenskongres i rehabilitering
• Workshop om fredelig sameksistens
• Fremtiden for MarselisborgCentret
 
 

Indvielse af parken d. 3. september 2021

Tilskuere til en tale fra indvielsen af parken d. 3. september
Foto: Birger Jensen

Den 3. september blev det 7-8 år lange SPARK-projekt markeret med en indvielse.  
Det blev en fantastisk dag, blå himmel, glade mennesker, uddeling af 350 goodiebags samt gratis kaffe og alkoholfrie øl. I alt deltog næste 500 mennesker.
Det blev en flot start på det liv i parken, vi hele tiden har drømt om og troet på, vil få mulighed for at udfolde sig. Opgaven og udfordringen fremover bliver at skabe endnu mere liv, som går på tværs af alder, køn, funktion og skavanker, ressourcer og begrænsninger. Aarhus Fotografiske Amatørklub og Gert Medom hjalp med at tage billeder, nogle af dem kan ses på Facebook (find opslag fra 5. og 11. september)
 
Læs de officielle taler her:
 
Tak til alle som deltog og til alle, som bidrog.
 
 

Fællesskabsdag den 3. november

LYD, LYS og ÅRSTID - Vi er alle mennesker!
 
Æbler og dannebrogsflag
Foto: Gert Medom Madsen
På denne dag vil vi fejre fællesskabet mellem organisationerne på MarselisborgCentret og fællesskabet mellem MarselisborgCentret, naboer, brugere og fagfolk. De enkelte punkter i programmet hylder på forskellig vis fællesskaber ud fra mottoet: "Vi er alle mennesker".
Dagen er en fortsættelse af festugens tema: "Sammen om det". Et tema der også handler om at bygge bro, række ud og gå på tværs, hvilket vi netop gør med valget af den 3. november. Datoen og årstiden giver mulighed for at bygge bro fra sommer til vintertid og mellem vækst og til høst- og hviletid og mellem lys og mørke, og som sagt mellem MarselisborgCentret og naboer.

Foreløbigt program for LYD, LYS og ÅRSTID - "Vi er alle mennesker":
kl. 08.30-10.00 Internt ledermøde
kl. 10.30-12.30 Introduktionsdag for nye medarbejdere
kl. 12.00-12.20 Fællessang på samlingsstedet
kl. 11.00-14.00 Forskning i jordhøjde. Det grønne bylivshus
kl. 14.00-16.00 Stiklinge og frø fra urtehaven - grønt liv inde om vinteren
kl. 16.00-17.00 Fernisering af kunstværket LYDBILLEDER
kl. 17.00-19.00 Fællesspisning i kantinen, lidt tidlig Mortens and - Tilmeld dig her
kl. 19.00-21.00 Lanterne Moderne, græskarfest og bålhygge ved søen - følg med på Facebook
 
 

Fernisering på kunstprojektet LYDBILLEDER

Mand der ser på en blå klode
Foto: Carte Blanche
Fernisering onsdag d. 3. november kl. 16 i bygning 1, MarselisborgCentret
Vi inviterer på et glas og løfter sløret for de poetiske lydbilleder, som kunstnergruppen Carte Blanche har lavet i samarbejde med MarselisborgCentret.
LYDBILLEDER er korte lydrejser, hvor lytteren gennem et fortættet og sanseligt lydunivers og en guidende fortællerstemme, inviteres ind i ny oplevelser af ens virkelighed; I naturen, i hjemmet, i kroppen, i fantasien.
Lydbillederne kan bruges af alle – på tværs af funktionsnedsættelse, faglighed og godt naboskab og er skabt af Carte Blanche (art-of-listening), som er en af Danmarks fremmeste scenekunstproducenter af poetiske oplevelser i tværfaglige samarbejder udenfor teaterrummet. Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Region Midtjyllands Sundhedsinnovationspulje. Medbring din mobiltelefon og et headset for at få det fulde udbytte af LYDBILLEDER.

 

O-Løb i Parken

O-Løbskort over området fra før og efter den nye park se her detaljer  
 
Kort: Kell Sønninchen
En af de nye aktiviteter i parken, er mulighed for at arrangere et O-løb.
Kortene er klar, og der etableres snarest en "Find-vej-rute" i parken i samarbejde med Orienteringsklubben PAN. Det nye O-løb bliver med "godt skjulte" poster, og poster, som er tilgængelige for folk, der har brug for at færdes på stier, og som søger O-løbets udfordringer. Der udsættes også "virtuelle" poster. PAN vil løbende afholde træning på området. Tak til orienteringsklubben PAN og til Kell Sønnichsen for O-Løbs kort.  

Ny lægeklinik

Billede af bygning 15 på MarselisborgCentret
Foto: Thomas A. Christensen
 
Hudklinikkens tidligere administrationsbygning og lacerklinik i bygning 15 har gennemgået en omfattende renovering og bl.a. fået tilføjet et elevator- og trappetårn for at sikre tilgængeligheden. Bygningen er nu taget i brug, og vi byder velkommen til MarselisborgCentrets nyeste partnere; tre lægeklinikker, der har indrettet deres praksis på hver sin etage. Charlotte Magnus, der kommer fra Speciallægernes Hus, Vibycenterlægerne, der er tilflytter fra Vibycentret og har taget navnet "Marselislægerne," samt på 2. sal Camilla R. Berthelsen, der har flyttet klinikken fra Langenæs og nu driver klinikken videre under navnet "Lægehuset Marselis."  Det har gennem en lang årrække været et ønske at få etableret et samarbejde med almen praksis, som en central partner i rehabiliteringen. Denne mulighed er der nu skabt en god platform for ved, at almen praksis nu er til stede på MarselisborgCentret.
 

Fotoudstilling

Et udsnit af  talere ved indvielsen d. 3. september foran fotoudstillingen
Foto: Birger Jensen
Aarhus Fotografiske Amatørklub fotodokumenterede i 2014 årets gang på MarselisborgCentret, ligesom de dokumenterede anlægsprojektet fra 2019-2021 og den "grønne udvikling", der er sket fra april - september i 2021. Et mindre udvalg af disse billeder udgør nu en udendørs fotoudstilling, der hedder MarselisborgCentret før, under og efter SPARK projektet. Se fotoudstillingen i parken ved hovedbygningen. Udstillingen kan ses resten af året.

Langenæs Kulturfestival

Foto: Ole Mygind
Den femte af slagsen. Fem fantastiske dage. Der er blevet sunget, lyttet, duftet, smagt, knoklet, hvilet, snittet, grinet, trøstet, vandret, kigget, spist, danset, reflekteret, drømt, mødtes, spillet, talt, handlet, strikket, malet, grinet, bedt, bagt, læst, fortalt og meget meget mere under Langenæs Kulturfestival, der i år havde HAVEN som tema.
Tak til alle der på en eller anden måde har været med og gjort det muligt. Vi tager det hele med os videre i livet, og kan sprede det som frø…
 

Videoevaluering af SPARK

Tours on Wheels på sightseeing i parken
Foto: Gert Medom Madsen
Ingen projekter uden evaluering. Sådan er det også med SPARK projektet.
Tanken var at udarbejde en traditionel evalueringsrapport, men undervejs i processen skiftede vi retning og valgte at bruge videofortællinger som evaluering. Vi besluttede at bruge akronymet SPARK, der står for Sundhed, Park, Aktiviteter, Rehabilitering, Klimatilpasning og producerede 12 video-fortællinger. Det har hele tiden været og er fortsat ambitionen, at projektet skal indeholde disse fem elementer – og meget gerne i en kombination, hvor elementerne påvirker og bibringer hinanden merværdi.
Videoerne er produceret af Lisa Fonnesbæk, og musikken er leveret af UNCOVER Musics artister. UNCOVER har afholdt 130 koncerter på Langenæs fra maj til september 2021. Se videoerne her
 

SPARKX

Billed af bro fra Copla
Foto: Ole Sønderby
Foto: Ole Mygind

Copla og Protac har etableret sig i SPARKX.

Copla med en bølgebro og en trappe og Protac med SenSit Nature.
 
Der er tre primære formål med SPARKX:
  • at etable et afprøvningsrum for udendørs-teknologier, der kan anvendes i rehabilitering.
  • at etablere et nationalt udendørs showroom, hvor det er muligt at se, teste og afprøve, hvad der er state of the art på området indenfor teknologier til udendørs rehabilitering.
  • at medvirke til at skabe et nationalt innovationsmiljø med fokus på udvikling af teknologier og faciliteter til uderehabilitering.
 
SPARKX blev etableret i 2017 og har deltaget i udvikling og afprøvning af følgende: e-Wall fra PlayAlive, Energicykler og Storyteller fra Energileg samt PlayFit fra Soft Fit og Egetræssvelle-opstillingen i 2020, der nu danner basis for de aktivitets-, hvile- og opholdsmøbler som er etableret  parken.

Nyt i rehabiliteringsforskning

Verdenskongressen i rehabilitering : "Moving Societies"

Logo Rehabilitation World Congress 2021
I 2015 bød vi ind på værtsskabet for den 24. Rehabilitation International World Congress og efter deltagelse i den 23. verdenskongres i Edinburgh i 2016, påbegyndte vi planlægningen. Der var store ambitioner og høje forventninger til dette arrangement, som desværre fik et noget andet forløb end planlagt. Først blev kongressen aflyst i 2020 pga. COVID-19, og derefter blev det besluttet at gennemføre den som hybrid-kongres i september 2021.
 
Det viste sig imidlertid, at det internationale publikum ikke var parat eller havde mulighed for at komme til Aarhus i september. Kongressen blev derfor gennemført i et digitalt format med 400 oplæg indenfor 16 forskellige spor. Det blev desuden besluttet at invitere danske deltagere til Aarhus og opleve udstillingen sammen med udvalgte keynoteoplæg. Ligesom vi gennemførte seminarer om rehabiliteringsbegrebet og arbejdet med den nye hvidbog samt en paneldebat med borgerrepræsentation og de faglige organisationer, der fremlagde deres perspektiver på rehabilitering i praksis.
 
Omkring 6-700 personer havde adgang til den virtuelle kongres, og i omegnen af 1000 mennesker lagde vejen forbi Radisson Blue i løbet af de tre dage kongressen varede. Alle, der har købt billet til kongressen, har adgang til de mange spændende oplæg frem til udgangen af 2021.
 
 

Workshop om fredelig sameksistens

Oplev mere - sænk din fart er teksten på asfalten på flere indfaldsveje til MarselisborgCentret
Foto: Ole Mygind 
 
Oplev mere – Sænk din fart" var en af de venlige opfordringer som workshoppen sendte afsted til de hurtige.  
 
Hvordan gør vi det trygt for alle - som i ALLE - at færdes på stierne i den nye park ved MarselisborgCentret? Gående, kørestolsbrugere, børn på trehjulede cykler, blinde, døve, løbende og cyklister - ALLE er velkommen. Vi udvikler og afprøver måder, som øger trygheden for ALLE. Der kan opstå utryghed og farlige situationer, når flere trafikanter skal deles om pladsen på den samme sti.
 
Sådan lød invitationen til den workshop MarselisborgCentret, Gladere Gader og afd. for Mobilitet i Aarhus Kommune den 14. september gennemførte som led i Langenæs Kulturfestival. Formålet er at skabe sikkerhed og tryghed på stierne ved MarselisborgCentret for ALLE. Som udgangspunkt skal trafikken afvikles på de blødeste trafikanters præmisser. Målet var at sende venlige, humoristiske, eftertænksomme og lidt skæve budskaber til alle om at vise hensyn. Effekten af budskaberne bliver evalueret senere i efteråret  
 
 

Hvad er MarselisborgCentret - nu og i fremtiden

Billede fra indvielsen af parken d. 3. september, hvor snoren klippes over
Foto: Birger Jensen
Her klippes snoren til den nye park, hvilket er anledningen til at genopfriske det fundament MarselisborgCentret bygger på - nemlig Chartret.   MarselisborgCentret er et fungerende samarbejde mellem Aarhus Kommune og Region Midtjylland på rehabiliteringsområdet. Formålet er løbende at videreudvikle centret, så der skabes størst mulig synergi mellem offentlige og private organisationer, institutioner fra sundheds-, social- og beskæftigelsesområdet samt civilsamfund.
 
MarselisborgCentret skal medvirke til at udvikle rehabilitering på lokalt, regionalt, nationalt plan samt i internationalt perspektiv. Centret skal gennem det samlede virke skabe sammenhæng mellem praksisfeltet og forsknings- og udviklingsaktiviteter samt medvirke til at udvikle nye løsninger i fællesskab med borgerne på rehabiliteringsområdet. Læs mere om charteret her